AEROSOLI

Home » Proceduri ambulatorii » Aerosoli

LOCATIE

Str. Ulierului nr. 20, Ploiesti, Prahova

Aerosolii sunt particule de dimensiuni mici (pana la 10 microni) obtinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanta solida sau lichida, fin dispersata.Acesti aerosoli au avantajul ca sedimenteaza lent, se resorb rapid prin bronhii si pot strabate un strat subtire de lichid fara a se dizolva.

Exista aerosoli artificiali, generati de dispozitive speciale si aerosoli naturali, pe care-i gasim in natura.

In cazul aerosolilor artificiali, faza dispersanta (substanta solida sau lichida) este o substanta medicamentoasa care va fi introdusa astfel la nivelul cailor respiratorii.

Aerosolii naturali sunt aerosoli de padure (dintr-o substanta volatila si particule de polen) si aerosoli marini (ionizati negativ si care contin clorura de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu).

Din cadrul aerosolilor atmosferici, aerosolii salini, proveniti din apele marilor si oceanelor, joaca un rol extrem de important, acestia, prin densitatea si ciclicitatea lor putand influenta chiar modificarile climatice. Aerosolii salini aflati in straturile atmosferice pot neutraliza majoritatea acizilor si substantele nocive emanate in atmosfera prin activitatile poluante sau chiar eruptiile vulcanice. Ca si o curiozitate, cu cat cantitatea de aerosoli salini este mai mare (spre optim) in atmosfera, aceasta cu atat devine mai limpede, putandu-se vedea pana departe. Cantitatile de aerosoli salini determina deci, gradul de nebulozitate atmosferica.

Aerosolii marini sunt indicati in boli pulmonare (traheite, bronsite, bronsiolite, bronsiectazii, astm bronsic) si afectiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite).

Cura cu aerosoli la mare este cu atat mai binevenita cu cat tot anul caile aeriene superioare sunt poluate.

Cei care urmeaza cura cu aerosoli sunt atentionati de medici ca le pot aparea cateva reactii adverse, mai ales la copii.

Circa trei zile, cei mici pot avea asa-zise crize de adaptare care se manifesta prin nas infundat sau dureri de urechi. Acestea nu necesita internare in spital, ci se pot trata acasa, dupa sfatul doctorului.

Cura heliomarina ideala dureaza 18 zile. Cei care au un sejur mai mic pe litoral trebuie sa stea insa cel putin zece zile pentru a se vindeca printr-un astfel de tratament.

Aerosolii marini au rolul de a stimula reactivitatea organismului la alergeni. Ei sunt responsabili pentru eliberarea unui hormon numit cortizol, care scade inflamatiile de la nivelul mucoasei nazale, in cazul rinitei si a celei bronhice, in cazul astmului bronsic. Aceasta iesire din mediul alergenic in mediul bogat in aerosoli aduce o reparare a tesuturilor, iar organismul ramane cu o crestere a secretiei de cortizol o perioada indelungata.

Dupa o cura cu aerosoli este indicat si un concediu la munte, unde organismul se calmeaza si se fundamenteaza efectele favorabile obtinute de mare.

Cei mai buni aerosoli sunt dimineata devreme (ora 6), iar cea mai buna zona sunt digurile care patrund adanc in mare si sparg valurile.