SPALATURI AURICULARE

Home » Proceduri ambulatorii » Spalaturi auriculare

LOCATIE

Str. Ulierului nr. 20, Ploiesti, Prahova

Senzatia de ureche infundata si usoara scadere a auzului este cunoscuta de majoritatea persoanelor, mai ales dupa efectuarea baii. De cele mai multe ori aceasta problema este cauzata si acutizata de aparitia unui dop de cerumen.Cum apare dopul de cerumen, cum se scoate si cand este nevoie de un consult ORL?

Contrar a ceea ce se crede, cerumenul nu este o secretie inutila, ba dimpotriva. Produs de canalul auditiv al urechii externe, aceasta substanta octuoasa, de culoare galbena, care seamana cu o ceara, este benefica pentru sanatatea urechilor. Ceara, cum mai este denumita popular, este un lubrifiant care protejeaza impotriva uscaciunii si a iritatiei mucoasei pentru ca are rol antibacterian si antifungic. Rolul acesteia este similar unei bariere de protectie impotriva microbilor si a altor corpuri straine care pot perturba functia urechii.

Daca nu este perturbat de niciun factor extern, cerumenul este evacuat progresiv catre exterior. Cantitatea, culoarea si consistenta acestuia sunt specifice fiecarei persoane in parte.

Insa, uneori din diverse motive, cerumenul se blocheaza, se aglomereaza si formeaza un dop in canalul auditiv. Dopul de cerumen este format dintr-un amestec de secretii de glande sebacee si ceruminoase, de celule moarte, de bacterii si particule de praf. Acest dop poate provoca scaderea sau pierderea temporara a auzului sau chiar dureri la nivelul urechii.

Cand este nevoie de un consult medical?

Prezenta unui dop de ceara impune adesea consultul medical de specialitate. Simptomele pe care le prezinta bolnavul sunt: senzatia de ureche infundata, auz scazut sau surzenie temporara si in anumite cazuri dureri. Scoaterea dopului este o procedura care trebuie efectuata numai de catre un medic. Se poate face ori prin spalaturi auriculare cu o solutie sterila, ori prin aspiratie. In cazul persoanelor care fac frecvent dopuri de ceara, medicul poate recomanda administrarea unui spray auricular care sa fluidifice cerumenul pentru a se elimina mai usor.