E.M.G (ELECTROMIOGRAFIE)

Home » Specialitati » E.M.G.(ELECTROMIOGRAFIE)

LOCATIE

Str. Ulierului nr. 20, Ploiesti

MEDICI

Dr. Virgil Bogdan Rotaru – Medic Primar

Ce este ENMG?

Electroneuromiografia este un test folosit pentru evaluarea functiei nervilor periferici si a muschilor.

ENMG poate fi recomandata de medicul specialist pentru depistarea activitatii electrice anormale de la nivelul muchilor, survenite in boli si afectiuni precum distrofie musculara, inflamatii musculare, leziuni ale sistemului nervos periferic (manifestate la nivelul mainilor si picioarelor), scleroza laterala amiotrofica, miastenia gravis si hernie de disc.

 

Indicatiile testului

In general ENMG este recomandata in urmatoarele cazuri:

dureri, amorteli, furnicaturi, senzatie de arsura la nivelul picioarelor si mainilor.
pentru stabilirea cauzelor inexplicabile de slabiciune musculara;
stabilirea diferentelor dintre slabiciunile musculare provenite de la afectiuni la nivel muscular si cele provenite de la afectiuni ale sistemului nervos;
stabilirea diferentelor dintre slabiciunile muschilor datorate afectiunilor propriu-zise, si a celor datorate nefolosirii muschilor la parametrii normali datorita durerilor sau lipsei de motivatie.

Cum se face testul?

Testarea functiei nervilor periferici presupune aplicarea unor electrozi la nivel cutanat (pe piele) pe traiectul unor nervi si muschi, urmata de stimularea nervului folosind impulsuri electrice. Acestea sunt percepute ca un usor discomfort, functie de intensitatea curentului folosit (de ordinul miliamperilor).

Pentru evaluarea muschilor se introduce un ac prin piele pana la nivelul acestora, cu scopul inregistrarii activitatii electrice fiziologice (in acest sens acul are acelasi rol ca si un electrod). Muschiul este evaluat in repaus, iar apoi la contractie, activitatea fiind urmarita pe un monitor. Se foloseste un singur ac steril, de unica folosinta, putand fi necesara evaluarea mai multor muschi, in functie de diagnosticul de trimitere. Prezenta, marimea si forma undelor (potentiale de actiune) afisate pe monitor furnizeaza informatii despre abilitatea muschilor de a raspunde la stimulii nervosi.

 

Ce simte pacientul?

La stimularea electrica pacientul va simti transmiterea impulsurilor electrice pe traiectul nervului stimulat; in cazul nervilor motori, se va obtine si o scurta contractie a muschilor controlati de acel nerv, la nivelul carora se inregistreaza potentialul de actiune.

In momentul introducerii acelor (electrozilor) pana la nivelul muschilor este posibil ca pacientul sa resimta o usoara senzatie de discomfort fizic, asemanatoare unor punctii (injectii intramusculare). Dupa efectuarea EMG se simte o usoare durere la nivelul muschilor testati, durere care va disparea dupa cateva zile.

 

Riscuri

Stimularea electrica este contraindicata la pacientii cu defibrilatoare implantabile; cei care au stimulator cardiac (pacemaker) nu vor primi impulsuri in zona respectiva.

Pacientii cu infectii cutanate, edem sever nu vor efectua examen cu ac la acel nivel.

Pacientii care urmeaza tratament anticoagulant (sintrom, trombostop, pradaxa, heparina sau echivalente) trebuie sa efectueze coagulograma cu 24h inainte, iar INR trebuie sa fie mai mic de 3; tratamentul trebuie intrerupt incepand cu ziua precedenta examinarii cu ac. Pacientii care folosesc aspirina sau clopidogrel (Aspenter, Plavix sau echivalente) – adica antiagregante plachetare – nu necesita efectuarea coagulogramei

 

Interpretare

Medicul examinator va stabili cu ajutorul datelor obtinute daca exista o afectare neuromusculara la nivelul suspectat.