ORTODONTIE

Home » Specialitati » ORTODONTIE

LOCATIE

Str. Ulierului nr. 20, Ploiesti, Prahova

MEDICI

Dr. Mariș Marius – Medic Specialist, Lector Facultatea de Stomatologie

Dr. Dăscălescu T – Medic Specialist

La Clinica Medicala ANDODENT puteti beneficia de cele mai inalte servicii de ortodontie supervizate de doctorul in stiinte medicale – Maris Marius – Lector Universitar la Universitatea Titu Maiorescu – Bucuresti.

Ortodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu pozitionarea corecta a dintilor in cadrul arcadelor dentare si a arhitectonicii cranio-faciale, insemnand de exemplu:

  • Dinti nealiniati pe arcada;
  • Dinti inghesuiti;
  • Dinti in plus sau care lipsesc;
  • Ocluzie incorecta;
  • Crestere incorecta sau insuficienta a maxilarelor;
  • Probleme in articulatia temporo-mandibulara;
  • Pozitie anormala o unuia dintre maxilare;
  • Despicaturi de buza sau de palat.

Ortodontia implica direct miscarea dintilor si corectarea pozitiei lor in os, astfel influentand si cresterea sau modelarea osului. Deoarece miscarea dintilor este obligatorie intr-un tratament ortodontic, aceasta se realizeaza prin intermediul aparatelor ortodontice.

 

Pe ce se bazeaza ortodontia si ce inseamna tratamentul ?

In principiu se deplaseaza dintii in os datorita fortelor care se exercita asupra lor prin intermediul aparatelor; acestea sunt mai mult fixe (sarme si ”picioruse” de metal sau ceramica ce se lipesc pe dinti) decat mobile (asemanatoare protezelor, care pot fi scoase si igienizate).

 

Tratamentul cuprinde doua faze:

Faza activa: in care se plaseaza aparatul fix sau mobil, se activeaza la fiecare control si va determina miscarea dintilor. Aparatul fix se pastreaza pe intreaga durata a tratamentului activ, iar cel mobil poate fi scos in timpul meselor si pentru a fi curatat. Poate dura de la 1 la maxim 3 ani.

Faza de retentie: foloseste diferite moduri de a mentine dintii in noua pozitie si de a pastra rezultatul obtinut; de exemplu, se lipeste pe dinti un ”retainer” adica o sarma foarte subtire pe incisivi si canini, pe fetele lor care nu sunt vizibile. In functie de cat de mari au fost deplasarile dintilor, se mentine cel putin 6 luni.