OZONOTERAPIE

Home » Specialitati » OZONOTERAPIE

LOCATIE

Str. Ulierului nr. 20, Ploiesti, Prahova

MEDICI

Cristian Ilie – Medic medicina generala si ozonoterapie

INDICATII :

– Afectiuni reumatismale: artrite periartrite, artroze cu diverse localizari: umar, cot, pumn, genunchi, sold, glezne;
– Afectiuni dureroase ale coloanei vertebrale cu etiopatogenie diversa: spondilite, spondiloze, scolioze, discopatii, dar si reumatism abarticular: mialgii, tendinite, tendinoze, periartita scapulohumerala.
– Afectiuni ale tesutului de colagen: fibrozite, dermatomiozite, miozite, boala Dupuytren.
– Afectiunine urologice: discopatii, mialgii, neuromialgii; nevralgii si nevritediferite, secheleparetice in remisie sclerozamultipla, SLA sindroame spatice si hipertone, demente vasculare.
– Afectiuni dermatologice: psoriazis, acne, veruci, cicatricecheloida, plagi atone, ulcereletrofice ale membrelor.
– Afectiuni cardiovasculare: HTAE, arteriopatie, insuficienta venoasa si limfati cacronica. – Afectiun iortopedice si traumatologice: fracture, contuzii, entorse, luxatii, hematoame, algodistrofie.

CONTRAINDICATII:

1. Hipertiroidia
2. Hipertensiunea arterial in puseu
3. Favism
4. Trombocitopenii
5. Accidente vasculare cerebrale hemoragice
6. Stari post hemoragice

PRINCIPALELE PROPRIETATI ALE OZONULUI :

– actiuneantibacteriana, antifungica, antivirala;
– actiuneantiinflamatoriesiimunomodulatoare;
– miorelaxare
– actiune de reglaresistemica a homeostaziei in organism
– optimizareafunctiilororganelorsi a sistemelor de organe
– actiunedetoxifianta

EFECTELE DETOXIFIANTE, PURIFICATOARE SI TERAPEUTICE ALE OZONULUI:

– efectanti microbian, antifungic si antiviral se datoreaza atat actiunii directe a ozonului cat si capacitatii sale de a forma cu acizii grasi nesaturati compusi foarte activi, peroxizi, care actioneaza distructiv asupra microorganismelor. Efectul bactericid al ozonuluieste de 2 ori mai mare decat al clorului, este foarte eficient in cazurile de rezistenta la antibiotice, nu induce rezistenta si cel mai important nu actioneaza asupra florei sa profite;

– actiune antiinflamatorie: ozonul duce la oxidarea prostaglandinelor – mediatorii proceselor metabolice – fapt care duce la scaderea inflamatilor;

– actiune imunomodulatorie prin actiunea de imunostimulare data de concentratiile mici de ozon precum si actiune imunosupresoare data de concentratiile mari de ozon. Activitatea imunitara este conditionata de gradul de oxigenare al organismului, deaceea amestecul oxigen-ozon poate avea un rol important pentru functia imunitara. In cazul deficientei imunitare secundare, ozonul stimuleaza atat mecanismele celulare (T-limfocite, monocite), cat si mecanisme leumorale (sinteza de citokinesi in primul rand ainterferonului, factori de necrozatumorala).

– actiune metabolica: chiar si in cazul administrariiu nor doze foarte mici de oxigen si ozon, sunt activate o serie intreaga de mecanisme enzimatice, metabolismul lipidelor, proteinelor si glucidelor cu formare de ATP, principala sursa de energie a celulei;

– actiune de refacere a functiei de transport de oxigen a sangelui. Administrareaamestecului de oxigen si ozon duce la cresterea cantitatii de oxigen din sange,astfel sunt activate procesele metabolice in eritrocite princresterea 2,3 difosfogligeratului responsabil de eliberarea oxigenului in sange, creste plasticitatea si rezistenta membranei eritrocitare;

– actiune de ameliorare a calitatilor reologice (fluiditatii) ale sangelui care la randul sau duce la diminuarea hipoxiei tesuturilor;

– actiune detoxifianta a ozonului se manifesta prin capacitatealui( in doze terapeutice) sa rupa mecanismele de formare a radicalilor liberi, sa stopeze peroxidarea lipidelor si sa stimuleze sistemele antiradicali – Super oxiddismutaza SOD, creste cantitatea de glutation si glutation peroxidaza. Se modifica reactia acido- bazica catre una si mai alcalina, se elimina acidul lactic.

Metodele de tratament cu ozon sunt diverse efectuate dupa protocoale de administrare internationale.

ADMINISTRARE SISTEMICA:

1. Auto hemo terapia majora consta in prelevarea unei cantitati (50ml-100ml-150ml) de sange venos care este amestecat cu o cantitate egala de ozon de o anumita concentrati eintr-un kit special, apoi sangele este reperfuzat pacientului.

2. Insuflatia rectale consta in introducerea unei anumite cantitati de ozon pe cale rectala. Este cea mai neinvaziva procedura.

3. Auto hemo terapiaminora consta in extragerea a 10ml de sangevenos care se amesteca cu o cantitate similara de ozon ulterior se injecteaza intramuscular.

ADMINISTARE LOCALA:

1. Infiltratii intra articulare in cazul unor traumatisme sau boli degenerative.
2. Infiltratii intra musculare in puncte trigger in cazul unor afectiuni reumatismale sau neurologice.
3. Infiltratii subcutane in tratamentul afectiunilor reumatologice, neurologice, dermatologice, traumatisme, problemelor circulatorii, medicina estetica.
4. Infiltratii cu ozon in punctele de acupunctura.
5. Sac hipobaric cu oxigen-ozon in tratamentul unor plagi infectate, picior diabetic, ulcer varicos, arteriopatii member pelvine sau in diferite afectiuni dermatologice.
6. Utilizare externa sau interna a apei sau uleiului ozonificat in cazul unor afectiuni dermatologice, gastro enterologice sau stomatologice.
7. Insuflatia vaginala indicata in candidoze precum si alte infecti ivaginale.