RADIOLOGIE DENTARA

Home » Specialitati » RADIOLOGIE DENTARA

LOCATIE

Str. Ulierului nr. 20, Ploiesti, Prahova

MEDICI

CE SUNT RADIATIILE?

Toate elementele din mediul inconjurator – alimentele, aerul, apa, solul, etc; sunt alcatuite din microparticule numite „atomi”. O parte din atomii existenti in natura sunt instabili si elibereaza energie sub forma de unde sau particule (tip alfa si beta). Aceste unde sau particule sunt cunoscute ca „radiatii”.

Oamenii sunt expusi radiatiilor in permanenta, fie ca acestea provin de la surse naturale (radiatiile atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile). Efectele lor asupra organismului uman sunt prea mici pentru a fi considerate periculoase. Cantitatea de radiatii absorbita de o persoana se masoara in Sievert (Sv). Sievertul reprezinta doza de iradiere, evaluand cantitativ efectele biologice ale radiatiei.

 

Radiatiile medicale:

Incepand cu anii 1950, radiatia a fost folosita din ce in ce mai mult in diagnosticari si tratamente medicale. Astfel, cu ajutorul tehnicii medicale nucleare se afirma sau se confirma anual milioane de diagnostice: se localizeaza si se descriu tumori, fracturi, afectiuni dentare etc.

 

Doze radiatii:

Orice investigatie radiologica implica expunerea pacientului la radiatii ionizante (raze X). Aparatura radiologica digitala de ultima generatie de care dispune clinica noastra face ca nivelul radiatiilor necesare pentru obtinerea unei imagini radiologice foarte bune din punct de vedere calitativ, sa fie redus la minim. Pentru o informare clara a nivelului de radiatii la care sunteti expusi in timpul efectuarii diverselor investigatii radiologice cu aparatura digitala din clinica noastra, va prezentam in continuare o lista comparativa de procedee si dozele de radiatii emise.